open monumentendag markiezenhof
Foto: Markiezenhof

Op 10 en 11 september is het weer Open Monumentendag in Bergen op Zoom. Een groep enthousiaste vrijwilligers heeft de organisatie op zich genomen. Alle activiteiten zijn gratis te bezoeken, behalve PopMonument.

Het landelijk thema wat is ingevoerd door de landelijk organisatie de Vriendenloterij is duurzaamheid.

Activiteiten Open Monumentendag

Op zaterdag 10 september wordt het weekend geopend met de onthulling van de trap naar het carillon in de Martinuskerk in Halsteren. Deze trap is op een ambachtelijke manier in elkaar gezet en maakt het nu mogelijk om op een veilige manier het carillon te bezoeken. Op deze dag zullen de beiaardiers Janno den Engelsman en Toni Raats een vierhandig muziekstuk spelen. Wethouder Letty Demmers zal om 10.30 uur de traptoetreding onthullen. Ook op zondag in de kerk opengesteld

Op de begraafplaats aan de Mastendreef in Bergen op Zoom, en dan met name het oude gedeelte, is op 10 en 11 september een wandelroute langs gemeentelijke grafmonumenten mogelijk. Deze graven zijn bijzonder omdat ze ambachtelijk zijn vervaardigd of ware kunstwerken zijn. De route is in dit weekend met een gids te lopen maar het is ook mogelijk door middel van een QR code zelf de route te lopen en de informatie van de grafsteen te achterhalen.

Wethouder Letty Demmers zal op 11 september om 13.00 uur de route officieel in gebruik nemen.

Bergen op Zoom

 • De Gertrudiskerk, de Maagd, het Markiezenhof, de Synagoge, de Gevangenpoort en het Stadhuis zijn open. U wordt daar ontvangen door stadsgidsen.
 • Stadsrondwandelingen zijn mogelijk en te reserveren bij de Stadsgidsen Bergen op Zoom. Ook is er een rondwandeling naar de Verborgen Vesting te boeken op 10 en 11 september.
 • Op 10 september is ook de oude gieterij GemCast aan de Buitenvest 60 open. U kunt daar worden rondgeleid waar naast restanten van de gieterij ook het laboratorium van de voorganger van de gieterij, een limonade fabriek nog aanwezig is. Daarnaast zijn er enkelen oude ambachten actief.
 • De molen de Twee Vrienden in Borgvliet laat zaterdag zien hoe een molen ambachtelijk in elkaar steekt en hoe duurzaam er van de wind en de zon gebruik wordt gemaakt. Voor kinderen zijn er gratis pannenkoeken. Op het voorterrein bij de molen zorgt een draaiorgel voor muziek en er zal een ambachtelijk aangedreven draaimolen staan.
 • Oude oldtimers zijn te aanschouwen van 12.00 uur tot 15.00 uur op zaterdag op de achter binnenplaats van het Markiezenhof en er zullen koren optreden op de grote binnenplaats en de Franse tuin. Maar ook in de kerktuin van de Gertrudiskerk en de Synagoge.
 • De kapel van het Katrientje is op zaterdag open. Ter gelegenheid van OMD wordt een recent gerestaureerde gevelsteen van het tehuis uit 1631 tentoongesteld die een bijzondere geschiedenis heeft doorstaan.
 • De oude Joodse begraafplaats wordt voor het eerst tijdens OMD voor het publiek opengesteld. Deze begraafplaats is gelegen aan de Bergsebaan no 25. Op de begraafplaats krijgt u een rondleiding van gidsen of u kunt zelf een kijkje nemen. Parkeren doet u bij de mountainbike route (voormalige Kragge), 150 meter verderop in de Bergsebaan. Aangeraden wordt met de fiets te komen.
 • In de Engelsestraat wordt na het doorslaand succes van vorige jaar voor het monument Landt van Beloften het echte Franse Montmartre weer opgevoerd met schilders en muziek.

Halsteren

 • Halsteren is zaterdag en zondag een bolwerk van oude ambachten. Deze zijn te aanschouwen in en nabij het Heemhuis aan de Beeklaan 29a en ook het Glas en Loodatelier aan de Dorpsstraat 5.
 • De Oude Begraafplaats Dorpsstraat 6, de Martinuskerk en de Quirinuskerk zijn bezichtigen.
 • Er zijn in het Heemhuis optredens van koren en toneelvereniging Ons kent ons.
 • Wie wil kan vanaf de Martinuskerk een rit meemaken met paard en wagen naar het Heemhuis.
 • Op Fort de Roovere in Halsteren is folkloristische schutterij de Borgerij Berghen op den Zoom actief op 10 september samen met de Bergse Batterij. Hierbij wordt een tijdelijk kampement opgezet en een strijdtoneel opgevoerd.
 • Op zondag 11 september kunt u genieten van een rondwandeling op het landgoed Vrederust, waar u na ontvangst op het hoofdgebouw een wandeling maakt met een gids langs monumenten en langs een kleine foto-expositie over het verleden van Vrederust.
 • Bij Fort de Roovere kunt u zondagmiddag genieten van de muziek van Eendracht Maakt Macht (EMM). Dit gebeurt op de theater-uitkijktoren Pompejus.

Popmonument

Op de avond van 10 september kunt u PopMonument bezoeken. Bijzondere artiesten treden op in bijzondere erfgoedlocaties.

Kijk hier voor het complete programma.

Er is binnenkort meer te doen in Bergen op Zoom. Kijk hier voor alle evenementen.