open monumentendag

Op 12 en 13 september is het Open Monumentendag, ook in Bergen op Zoom. Dit jaar door de coronacrisis is afgeslankte vorm, maar het gaat toch zeker gezellig worden in de Bergse binnenstad.

Wat is er te doen?

Cultuur

 • Mini Mont-martre: in de Engelsestraat worden buiten creatieve lessen gegeven. Zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur.
 • PopMonument gaat door met een aangepaste editie. Op zaterdag 12 september openen Gebouw-T, de Ontmoetingskerk en Het Markiezenhof hun deuren voor de mooiste muziek. Kleiner, intiemer en bijzonderder dan ooit. Je hebt wel een kaartje nodig.
 • Expositie: Aan de Blauwehandstraat 21 wordt zaterdag 12 september een expositie gehouden met als titel “Universele Leermonumenten”. De binding van de mens met het universele leven komt tot stand via een innerlijke weg. Van 13.00 tot 16.00 uur.
 • Expositie: Schilderijen van Dees Goosen, keramiek van Katja Tempelaars en tekeningen Juni Pattimahu in het atelier van Dees Goosen, van de Rijtstraat 42, Bergen op Zoom. Zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00.

Geschiedenis

 • Op zaterdag 12 september én op zondag 13 september verzorgt Stichting In den Scherminckel van 10.00 uur tot 11.00 uur in de onlangs geopende Verborgen Vesting een bijzondere Archeologietour. Van te voren aanmelden voor deze activiteit is verplicht en kan via [email protected]
 • Bezichtiging monumenten: de gidsen van SBM staan voor u klaar in de Gevangenpoort, de Synagoge, het oude Stadhuis, de Maagd en de Gertrudiskerk. Zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur en zondag tussen 13.00 en 17.00 uur. Toegang gratis.
 • Stadswandelingen: vanaf de gezellige Grote Markt wandel je zó de rijke en woelige geschiedenis binnen van de historische binnenstad van Bergen op Zoom. Een ervaren gids neemt je mee op een ontdekkingstocht langs bekende, maar vooral ónbekende plekjes. Zaterdag 12 en zondag 13 september, vertrek om 14.00 uur voor het oude Stadhuis op de Grote Markt. Hier geldt geen reservering, men kan om 14.00 uur aansluiten bij de groep.
 • Open dag archeologisch depot: Ontdek de bodemgeheimen van Bergen op Zoom! Kom langs en ontdek welk verhaal de vele mysterieuze bodemvondsten ons vertellen. Leer wat er allemaal komt kijken bij een opgraving, en over het hoe en waarom van archeologie. Aan de Wassenaarstraat 61, zaterdag 12 sept 12.00-17.00 uur en zondag 13 sept 12.00-17.00 uur. Entree is gratis en aanmelden niet nodig.

Rondleidingen

 • Rondleiding Vrederust: de gidsen nemen u mee op een unieke wandeling over het prachtige landgoed en vertellen u over haar rijke geschiedenis. Zondag 13 september tussen 11.00 en 17.00 uur.
 • Verborgen Vesting: Beleef deze geschiedenis van Bergen op Zoom met een panorama-voorstelling en bezichtig de overgebleven muren ondergronds in de Verborgen Vesting. Bezichtiging met rondleiding mogelijk op zaterdag 12 en zondag 13 september om 13.30 uur of 15.00 uur.
  Tickets kosten 8,- euro.  Vooraf reserveren via www.stadsgidsen-bergenopzoom.nl.
 • Fort de Roovere is volledig in oorspronkelijke staat hersteld. Verrassend is de Mozesbrug en  de architectuur van de Pompejustoren van waaruit u een fraai overzicht van deze omgeving krijgt. In de wandeling worden de geheimen van dit verdedigingswerk onthuld. Zaterdag 12 en zondag 13 september, vertrek om 13.30 en 15.00 uur. Aanmelden en reserveren via www.stadsgidsen-bergenopzoom.nl.
 • Het Ravelijn op den Zoom is het laatste restant van de vestingwerken door Menno van Coehoorn ontworpen, daterend uit 1702. Er zijn gratis rondleidingen op zondag 13 september. Vertrek is om 13.30 en 15.00 uur. Aanmelden en reserveren via www.stadsgidsen-bergenopzoom.nl
 • Tijdens Open Monumentendagen op zaterdag 12 en zondag 13 september worden er op de Waterschans gratis rondleidingen gegeven. Vertrek is om 13.30 en 15.00 uur. Aanmelden en reserveren via www.stadsgidsen-bergenopzoom.nl.

Monumenten

Behalve de activiteiten en rondleidingen in de bovengenoemde panden zijn ook de monumenten aan de Engelsestraat 9 en Moeregrebstraat 42 open voor belangstellenden.

Kijk hier voor meer informatie over de Open Monumentendag.

Wat gebeurt er in Bergen op Zoom?

De binnenstad van Bergen op Zoom is altijd in beweging. Ook in de maand augustus verhuisden winkels en opende nieuwe zaken hun deuren. Lees er hier meer over.