zonnetrein trein treintje
Foto: Zonnetrein Maastricht

Ad Jansen van de Stichting Bezichtiging Monumenten heeft een mooie wens voor Bergen op Zoom: een treintje op zonne-energie. ,,Dat is duurzaam en zou op zoveel manieren een toevoeging voor Bergen op Zoom kunnen zijn.” 

Een zonnetrein rijdt al op meerdere plaatsen in Nederland, zoals bijvoorbeeld in Maastricht, Nijmegen, Vlissingen en Hulst. Ad ziet talloze mogelijkheden voor zo’n trein. ,,Het zou te gebruiken zijn als ‘hop on – hop off’ treintje in het zomerseizoen. Zo kunnen bezoekers de monumenten in de binnenstad bezoeken, maar ook Fort de Roovere of het Canadees kerkhof Faces for Graves.”

Treintje voor ondernemers

Behalve mogelijkheden voor toeristen zou het ook praktisch inzetbaar zijn, denkt hij. Als pendeldienst tussen parkeerterreinen, bijvoorbeeld van de Zeeland naar de binnenstad of als vervoer van gasten van het college van burgemeester en wethouders. Bij grote evenementen zou het treintje bezoekers van de ene naar de andere locatie kunnen brengen. Ook zou het ouderen naar activiteiten kunnen brengen, zodat zij uit hun isolement worden gehaald. Ook voor ondernemers kan zo’n zonnetrein een toegevoegde waarde zijn, denkt Ad. ,,Ondernemers zouden het treintje kunnen aanbieden binnen een speciaal arrangement.”

Pittig prijskaartje

In het treintje dat Ad op het oog heeft is ruimte voor zestig personen. Nu hangt er wel een pittig prijskaartje aan zo’n zonnetrein: de aanschaf kost drie ton. Ad Jansen riep tijdens de laatste ALV van ondernemersvereniging Sterck ondernemers op om zich te melden als investeerder of gebruiker. Aanmelden kan via [email protected].

Kijk hier voor meer Bergse nieuwtjes.