plastic cleanup
Foto: Pexels

Op zaterdag 21 september is het zover: World Cleanup Day. Op deze grootste wereldwijde opruimactie van het jaar geven ruim 160 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt.

En Nederland doet natuurlijk mee! Het doel? Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfvuil! En vooral ook het verkrijgen van meer waardevolle informatie over het soort afval dat op straat en in het milieu ligt en de herkomst ervan. Dat inzicht is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen. Hoe meer er bekend is over het afval, hoe gerichter er aan oplossingen gewerkt.

Samen maken we het verschil

Op World Cleanup Day 2018 hebben 18 miljoen vrijwilligers in de 24 tijdzones tussen Nieuw-Zeeland en Hawaii een gigantische hoeveelheid afval uit het milieu gehaald: naar schatting 88 miljoen kilo! Een ongekend succes. Alleen al in Indonesië deden zo’n 7 miljoen mensen mee. De (plastic) vervuiling staat wereldwijd hoog op de agenda. En dat is helaas nodig: de plastic productie neemt nog jaar op jaar toe en daarvan belandt een aanzienlijk deel in rivieren en zeeën.

Doe mee!

Daarom is het belangrijk om de handen uit de mouwen te steken. Samen kunnen we namelijk écht iets doen aan de plasticsoup! De Plastic Soup Foundation coördineert World Cleanup Day in Nederland. Doe jij ook mee?

Door het hele land worden op World Cleanup Day acties georganiseerd. Samen met bedrijven, scholen, sportverenigingen, vrienden en familie gaan we die dag aan de slag om het zwerfvuil in Nederland op te ruimen. Je kunt op twee manieren deelnemen:

  1. Organiseer zelf een opruimactie
  2. Sluit je aan bij een al aangemelde opruimactie

Bestaande acties in Bergen op Zoom

Tot nu toe staat dit op de planning:

  • In Bergen op Zoom wordt het zwerfvuil in de binnenstad opgeruimd. Vanaf 10.00 uur op de Grote Markt.
  • In de Langstraat in Halsteren wordt natuurgebied De Melanen opgeruimd. Vanaf 13.30 uur.
  • Ook in de Gretrystraat wordt opgeruimd, vanaf 10.00 uur.
  • Evenals in de Huygensstraat vanaf 14.00 uur.

Haak aan of organiseer je eigen actie!

Kijk hier voor meer informatie. We schreven trouwens al eens eerder over een mooi, duurzaam initiatief in Bergen op Zoom. Lees het hier.