vastenavend documentaire
Foto: Dick Vermaas

De zomervakantie is voorbij en dat betekent normaal gesproken dat het bouwseizoen voor de vastenavendbouwclubs in onze gemeente weer begint. Afgelopen Vastenavend was er geen optocht, maar nu lijkt het er op dat een nieuw bouwseizoen kan starten. Om vast in de stemming te komen is er een documentaire uitgebracht over de Bergse bouwcultuur.

Door corona trok er afgelopen jaar geen optocht en kon er door de bouwers niet of nauwelijks worden gebouwd vanwege de maatregelen die golden om corona binnen de perken te houden. Tot overmaat van ramp gingen de Bergse bouwkoten afgelopen voorjaar op slot, omdat deze onveilig bleken te zijn. Gelukkig is dat inmiddels opgelost en lijkt het er op dat een nieuw bouwseizoen kan starten.

Documentaire

Om de bouwers in de stemming te brengen, werd op vrijdag 3 september de gloednieuwe documentaire Bouw be’ouwe aan de bouwers getoond. Deze documentaire werd in opdracht van de Stichting Vastenavend gemaakt en is bedoeld om het gemeentebestuur van Bergen op Zoom mee te nemen in de waarde en betekenis van de Bergse bouwcultuur. Op deze manier kan het gemeentebestuur de betekenis van die bouwcultuur meenemen in de besluitvorming over de bouwkoten. In dit dossier trekken de Stichting Bergse Bouwers, de Stichting Halwana en de Stichting Vastenavend met elkaar op.

Meer dan een leuke hobby

Voorzitter Bas van Oevelen van de Stichting Vastenavend: ‘We kwamen er achter dat de discussie over de bouwkoten te veel over de stenen ging en te weinig over de inhoud. En het moet over de inhoud gaan; over de waarde van onze rijke bouwcultuur. Wat dat bouwen betekent voor onze gemeenschap; wat ons dat als lokale samenleving oplevert. Dat gaat veel verder dan een leuke hobby voor een grote groep mensen. De documentaire geeft daar goed inzicht in’.

Bas vervolgt: ‘Die bouwcultuur is onderdeel van een heel kwetsbaar ecosysteem. Verdwijnt het bouwen, dan heeft dat vrijwel direct effect op de manier waarop we hier Vastenavend vieren en heeft dat op zijn beurt weer gevolgen voor het culturele en sociale leven in de gemeente. Wij roepen het gemeentebestuur op daar duidelijk oog voor te hebben, maar we laten in de docu ook zien dat we zelf ook een flink stuk verantwoordelijkheid nemen. Zo laten we nieuwe bouwmethoden zien en zijn we veel meer in verbinding met het onderwijs en het bedrijfsleven. Binnenkort laten we daar meer over los. We waren erg onder de indruk van het eindproduct. Daar is door een groep mensen, waaronder bouwers, heel veel tijd in gestoken. Jan van de Kasteele schreef het script en coryfee Cornald Maas was graag bereid de documentaire in te spreken. De Stichting Mastboom Brosens en het Prins Bernhard Cultuurfonds droegen financieel bij. We willen de documentaire ook graag laten zien aan het publiek en niet alleen aan het gemeentebestuur en bouwers. De optocht en wat daar achter zit is zo’n wezenlijk onderdeel van ons DNA. Dan is het logisch en goed zoveel mogelijk mensen daar in mee te nemen’.

Op tv

Zuidwest TV besteedt in een uitzending van het programma M-kwadraat aandacht aan de documentaire. Tijdens de uitzending gaat Maarten van den Boom in gesprek met de voorzitter van de Stichting Vastenavend en mensen die vanuit de bouwclubs betrokken zijn bij de herhuisvesting. De uitzending is te volgen op het kanaal van Zuidwest TV op donderdag 9 september, aanvang 21.00 uur. De uitzending wordt in het weekend herhaald en is na donderdag terug te zien op het website van Zuidwest.

Meer nieuws

Er is een mooi weekend op komst met veel activiteiten. Lees er hier meer over.