Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden

Er is zóveel te zien in Bergen op Zoom! Om je een beetje op weg te helpen, noemen we je een paar van de meest bijzondere bezienswaardigheden:

Markiezenhof: Ooit woonde een markies in dit prachtige stadspaleis. Tegenwoordig is het een museum, waar je onder andere de slaapkamer van deze adelijke dames en heren kunt bewonderen. Verder zijn er regelmatig wisselende exposities en is het kermismuseum hier gevestigd.

Sint Gertrudiskerk en Peperbus: Al in de veertiende eeuw stond er een kerk op deze plek, maar het huidige kerkgebouw stamt uit 1477. De toren wordt in Bergen op Zoom ‘de Peperbus’ genoemd en deze heeft een heel speciaal plekje in de harten van de Bergenaren. Zo speciaal, dat de Peperbus tijdens carnaval ook altijd een kieltje aankrijgt!

Ravelijn: Het Ravelijn is nog een van de weinige overblijfselen van de roemruchte vestingwerken van Bergen op Zoom, onderdeel van de Zuidwaterlinie. Van hieruit werd vroeger de toegang naar Holland en Zeeland bewaakt. Je kunt het vijfhoekige eiland en de kazematten bekijken begeleiding van een gids.

Stadhuis: Dit zeventiende-eeuwse monument ligt aan de Grote Markt. Het is niet meer als stadhuis in gebruik, alleen nog voor vergaderingen en huwelijken. De spreuk ‘Mille Periculis Supersum’ (duizend gevaren kom ik ter boven) op de gevel herinnert aan de rol van de stad in de Tachtigjarige Oorlog.

Gevangenpoort: één van de oudste nog bestaande stadspoorten in Nederland. Het imposante gebouw was ook jarenlang in gebruik als gevangenis. In de houten deuren zie je nog waar de gevangenen hun naam krasten… De Gevangenpoort geeft toegang tot de Lievevrouwenstraat, in 2008 bekroond tot ‘mooiste straat van Nederland’.

Synagoge: dit voormalig gebedshuis werk in 1833 ingewijd als synagoge. In de kelder kun je de authentieke badinrichting nog zien.

Wil je de monumenten eens bekijken? De Stadsgidsen van Bergen op Zoom geven je graag een rondleiding. Kijk voor meer informatie op www.sbm-boz.nl.

Meer weten over de mooiste plekjes van Bergen op Zoom? Kijk dan ook eens op www.aangenaambergenopzoom.nl.